Direktlänk till inlägg 9 november 2007

Orientalism hos ledarskribenter

Av Martina Nilsson - 9 november 2007 13:16


Anledningen till att jag startat bloggen är att jag upptäckte att andra lagt upp texter mot en debattartikel jag hade i tidningen Skånska Dagbladet den 15 augusti 2007. För att ialla fall få en teoretisk chans att följa debatten lägger jag ut min text på nätet.


Här nedan följer min artikel:


I Skånska dagbladet har det i över en månad rasat en debatt där olika syn på Islam och muslimer har diskuterats. Alf Ronnby menar i Skånskan den 20 juli att "relativistisk sörja" kännetecknar dem som vill diskutera islam eller religion i ett historiskt och politiskt sammanhang. Det är tydligen relativisk sörja att ha ett något bredare perspektiv än en Tolkien - inspirerad saga där det goda och onda är fixa figurer.


Det synsätt och det språkbruk som Alf Ronnby, Lars J. Eriksson m.fl ger uttryck för är en uppmålad motsättning mellan öst och väst där öst kategoriskt får utgöra det "ociviliserade" i kontrast till det "civiliserade" väst. Detta brukar benämnas som orientalism.


Orientalism handlar om relationen mellan öst och väst. Där öst blir den Andra, det annorlunda och främmande som västerlandet kan spegla sig i och bekräfta sig själv. Orientalismen är ett språkbruk för att legitimera västerländsk imperialism och västerländsk maktpolitik. Att krönikörer och ledarskribenter på Skånska dagbladet angriper Islam och muslimer är ett uttryck för den rasism och överhöghet som väst anser sig tillhöra.


Inom Orientalismen finns olika "sanningar" och generella förenklingar som ständig upprepas. En är att man hävdar systematiska skillnader mellan orienten och väst. Där väst är rationellt, överlägset humant och utvecklat medan orienten är avvikande, underlägsen och outvecklad. Eriksson skriver den 24 juni "människor i de kristna länderna blivit alltmer präglade av demokratiska och humanistiska värderingar. Den vägen har de muslimska länderna kvar att gå" och den 8 juli "i många muslimska länder sitter dessa förnuftets röster trångt".


Ett annat uttryck för orientalism är att Orienten är något som bör fruktas eller kontrolleras. Eller som Ronnby skriver det den 20 juli "De är förblindade av hat mot vår kultur och beredda att lemlästa och döda för att uttrycka detta hat och för att skrämma oss." Eller Eriksson den 24 juni "Den islamska kulturen är till stor del en våldskultur."


Inom orientalismen antas också att människor från dessa länder inte har individuella viljor och levnadsöden utan alla antas leva på samma sätt och vilja samma saker. Politiska motsättningar som finns överallt i världen antas av oreintalisten ej finnas utan allt härleds till etnicitet eller religion. Eriksson den 8 juli " Muslimer dödar i stor skala varandra, det gör faktiskt inte de som bekänner sig till andra religioner idag" eller "Det som sker i den muslimska världen kan inte appliceras på en enkel höger – vänsterskala, konflikten har starka kulturella drag…"


Med dessa absurda generaliseringar menar både Ronnby och Eriksson att vi inte ska ta emot flyktingar från muslimska länder. De är tydligen, enligt skribenterna, inte människor utan en religion och kultur.

Hade man kunnat göra denna formen av svepande grova generaliseringar om något annat folk eller religion och kommit undan med detta? Prova sätta in judiska i citaten från skribenterna och ekon från 30-talet gör sig då skrämmande påminda.


Frågan om varför dessa skribenter bestämmer sig att gå till detta grova angrepp mot Islam, muslimer och olika länder i vår omvärld kan säker besvaras på många olika sätt. Kanske ska vi sätta Ronnby och Erikssons retorik i ett sammanhang av svensk utrikespolitik. Genom att de beskriver länder som "ociviliserade" legitimerar de Sveriges inblandning i två folkrättsvidriga krig.


Afghanistan ockuperas av mer än 60 000 utländska soldater bland annat från Sverige, som ingår i den internationella säkerhetsstyrkan ISAF. ISAF är en internationell säkerhetsstyrka som sedan 2003 leds av Nato, Nato styrkor som samarbetade med den amerikanska angreppsstyrkan OEF som 2001 anföll Afghanistan. De krigförande amerikanska trupperna inom OEF har nu överförts till ISAF. Samtidigt flyttas OEF – soldater över till Irak. Den internationella hjälpen i Afghanistan hjälper alltså även till i USA:s krig mot Irak.


Sverige exporterar idag mer vapen per invånare än något annat land och är idag världens åttonde största vapenexportör. Granatgeväret Carl-Gustaf har USA de senaste åren använt i Afghanistan och Irak för att nu bara ta ett exempel.


Sverige är med och bombar civilbefolkningen i ett av världens fattigaste länder och skribenterna i Skånska dagbladet utgör en kör i denna krigshets.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Martina Nilsson - 3 juli 2012 18:19

 Läste i tidningen Papas att du säger att du bara har ETT förslag för att minska kvinnors obetalda hushållsarbete, (och dessutom ett fullständigt urbotat dumt förslag om pigavdrag) förstår att du kan behöv lite råd, tips och fakta. Du är välkommen at...

Av Martina Nilsson - 22 november 2011 10:29

    Under en tid har vi i media kunnat följa rapporteringen om vanvård och kvalitetsbrister i de privata vård- och omsorgsförtagen. Vänsterpartiet har därför synat Malmös privata vårdbolag i sömmarna. Även här beräknas de tre största företagen göra...

Av Martina Nilsson - 7 september 2011 11:02

Äntligen!   Idag klubbade äntligen kommunstyrelsen beslutet om att införa progressiva avgifter inom förskolan. Det vill säga de som tjänar mindre får också lägre förskoleavgift. De hushåll som har en månadsinkomst på under 10 000 blir förskolan g...

Av Martina Nilsson - 27 maj 2011 11:01

Och idag firar jag att det badet som jag förespråkar här nedan också är det som kommer att byggas! En politisk seger som är viktig och rolig, idag är jag riktigt riktigt glad!  Malmö 2011-06-16 ________________________________________________   ...

Av Martina Nilsson - 1 maj 2011 15:35

Martina Nilsson (v) kommunalråd i Malmö, Tal 1 Maj 2011   Parollen för årets första maj är allas rätt till välfärd. Och jag vill denna dag särskilt uppmärksamma och hylla välfärdens arbetare. Och alla dessa fantastiska stolta starka kvinnor från ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
November 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards